Hledáme nové partnery po celém světě. Zjistěte více

Sdílejte:

Safibra v reportáži Středočeského magazínu: Optická vlákna – nezbytná součást moderního světa

K čemu se využívá skleněná trubička o šířce lidského vlasu? Nejen na to dostanete odpověď v reportáži Středočeského magazínu, věnované Safibře a technologii optických vláken, kterou nově můžete shlédnout také na našem YouTube kanále.

Během desetiminutového vysílání se věnujeme principu rychlého přenosu dat, bezpečných měst i naší spolupráci s mezinárodní organizací pro výzkum termojaderné fúze CERN. Právě ta totiž může lidstvu zajistit dostatek bezemisní, tzv. zelené, energie. Stejný úspěch se podařil také u britské společnosti Tokamak Energy, která se zabývá vývojem prototypu reaktoru na výrobu zelené energie.

Ve vysílání se představili také naši dlouholetí partneři na poli inovačních projektů i komerční sféry. Doc. Ing. Jan Záleský, CSc., z Katedry geotechniky na ČVUT v Praze, přiblížil princip monitorování mostů pomocí vyvíjeného softwaru Digitální dvojče a optických senzorů. Informace, které nám SW přinese pak mohou být využity pro efektivní správu a optimální plánování oprav mostů a tedy ochranu lidského zdraví i plynulosti dopravní infrastruktury.

Optická vlákna jsou také užitečným pomocníkem při ražbě tunelů, na které spolupracujeme se společností SG Geotechnika a.s.. Ing. Marek Záleský, Ph.D. vysvětlil, jak optovláknová technologie pomáhá zjistit deformace ostění a automatizovat celý proces bez nutnosti měření geodetem na místě instalace. Stejně dobře pohlídá i pohyby svahů, pro jejichž monitorování se využívá optovláknová páska se snímači pro měření ohybů.

Reportáž vznikla pod taktovkou PRAHA TV, za podpory Středočeského inovačního centra. Za poskytnutou podporu velmi děkujeme.

Technologie Digitálního dvojčete vzniká v rámci projektu “Digitální dvojče pro zvýšení spolehlivosti a životnosti betonových mostů”, se státní podporou Technologické agentury ČR a Ministerstva dopravy v rámci Programu DOPRAVA 2020+. Na projektu dále spolupracujeme s dlouholetým partnerem Červenka Consulting s.r.o..

Pokud vás reportáž či použité technologie zaujaly, neváhejte nás kontaktovat.